Zijn wij wel goed bezig?

Epic

Een al wat oudere maar niet minder pakkende analyse van de digitale media en -services industrie en de keerzijde van blogs kruiste mijn pad in de vorm van deze 8 minuten durende Flash animatie. Voor Michiel is dit gegarandeerd opgewarmde ouwe kost maar voor de gemiddelde amateur-blogger toch even schrikken en slikken.

Big Brother blijkt namelijk een neef te hebben die huist in de krochten van Google en zich langzaam maar zeker ontplooit tot een dodelijk verlammende mix van op hol geslagen IT algoritmen met als onafwendbaar gevolg de algehele teloorgang van betrouwbare informatieverstrekking. Medio 2014 zal deze immers in een desorienterende kluwen van gepersonaliseerde newsflashes en soundbites, gepaard aan een tomeloze uitbating van persoonlijke gegevens, de 'media world as we know it to a grinding halt' brengen. En het ergste van dit al is: …wij werken eraan mee!

Ik vecht dan ook met mijn gevoelens als ik dit online met jullie deel. Doe ik er goed aan – of juist niet? Don't believe the hype – of toch maar zandzakken voor de deur? Surfen we mee op de barre golven van de information superhighway of gaan we, net als de New York Times in 2014, liever terug naar het veilige format gestencild schoolkrantje? (Leg ik nog wel eens uit aan de jongere garde). Voor de zekerheid moeten we het er anders morgen maar eens veilig, live en face-to-face over hebben.

Of had ik dat beter niet via dit medium aangekondigd? 

10 thoughts on “Zijn wij wel goed bezig?

 1. Rik

  Tja, lekker zwart scenario dat we eigenlijk allemaal wel zien aankomen, maar hier ‘puntig’ verwoordt. Het ‘zwarte’ zit ‘m natuurlijk in het onvermijdelijke: we’re on a runaway train, travelling @ 200 mph, who dares to jump off……….?

  Reply
 2. Mattijs

  xNo xreaction……maar wat je natuurlijk wel zou kunnen doen is een zweefvliegtuigachtigevleugelconstructie bouwen en die op het dak van de trein…om vervolgens met elegantie airborne te gaan….wie zegt dat je moet springen Rik!

  Reply
 3. Rik

  Kijk ook naar de reakties: Verbazingwekkend hoeveel mensen dit wel OK vinden, verbazingwekkend ook hoeveel mensen minder vertrouwen hebben in hun (democratisch gekozen) regering dan in een commercieel bedrijf dat als enige doelstelling heeft over hun ruggen geld te verdienen. Snap ook het telegraaf-gezeur niet over privacy icm. met de km-heffing; alsof we die niet allang vrijwillig hebben opgegeven dmv. mobiel en AH-bonuskaart. Ben ik nou gek? Zo….ik ben het weer even kwijt….nu even een CFX|Bavaria!

  Reply
 4. Geert

  Inderdaad Rik. Eén van de sprekers deze week op de Front End of Innovation conferentie was Carlo van de Weijer van TomTom, die een soortgelijk, deels behoorlijk angstwekkend scenario van real-time werkende applicaties voor de ogen van de toeschouwers ontplooide. TomTom werkt nauw samen met Vodafone en samen kunnen ze met gemak betere verkeersinformatie geven dan de ANWB (da’s ook niet zo moeilijk – en hartstikke goed nieuws natuurlijk).
  Wat akeliger is, is dat ze weten hoe hard jij reed tussen hm palen A en B, en dat je wel erg verdacht lang geparkeerd stond bij dat verdachte adresje daaro….
  Iedere nieuwe TomTom-Renault stuurt (ook als de nav uitstaat) dezelfde info naar hen op.
  They are everywhere!
  Ik ga het met een CFX|Dommelsch proberen ;)

  Reply
 5. bas

  Even een kritische noot: heeft iemand al eens stilgestaan bij het feit dat tomtom’s (en andere nav-producten) 100% functioneren op de GPS-satelieten die ooit door het leger de ruimte in zijn geschoten? Dankzij die satelieten zijn duizenden, zo niet miljoenen mensen overleden… Kunnen we daar dan wel mee leven?
  Technologie gaat altijd samen met commercie, anders kan de technologie niet bedacht, gebruikt en verbeterd worden, toch?
  Mannen: jullie worden oud… :-) (een dikke grijns)
  Tijd voor koffie!!

  Reply
 6. Geert

  Wapenhandel is ook dikke commercie. En oliehandel. GPS is sowieso een militaire uitvinding. Ik geloof niet dat ik veel vrolijker word van deze perspektieven, Bas. DOMMELSCH!

  Reply
 7. Rik

  Tja Bas, op dit punt gaan we elkaar niet snel vinden, ondanks dat ik altijd een grenzeloos vertrouwen in technologie zal hebben! Heb echter minder vertrouwen in de eeuwige menselijke hebberigheid. Volgens mij zitten we misschien minder ver van elkaar af dan we denken ;-)
  BIER!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>