Mag het ietsje minder zijn?

GroteFoto-X68RA3KF_cr
Twee om precies te zijn. Ik heb jullie al in geuren en kleuren verteld over het afscheid van mijn 944S2 en daarmee het plan voor een 914. Maar zoals zo vaak het geval is in het leven, zijn plannen er om gewijzigd te worden.

Nagenoeg direct na de verkoop van de S2 ben ik begonnen met de speurtocht naar een goede ‘14’. E-bay, marktplaats, autoscout, gaspedaal enfin jullie zullen de meest gangbare wegen ook wel kennen. “De zoektocht is de helft van de lol”, roept iedereen altijd. Tja dat kan dan wel zo zijn maar na een week of 4 ken je zo’n beetje alle auto’s die te koop staan wel en wordt het aanbod alleen nog bepaald door het verloop wat, uit eigen ervaring, bij de 914 niet erg hoog ligt.

Ik heb me zelfs lid gemaakt van de 914 Club Holland. Ik was vast besloten om een goede 914 te scoren voor onder de 10K. Mijn zoektocht had al een aantal aardige kandidaten opgeleverd, welke voornamelijk in de VS stonden. Totdat het bericht mij bereikte dat de importheffing op klassiekers van 6% naar 19% BTW ging léék dat een goede optie. Met de nadruk op leek dus. Desalniettemin ging de zoektocht door en viel regelmatig het clubblad van de 914 club op mijn deurmat.

Dat legde ik dan op mijn nachtkastje om nog wat mooie plaatjes te kijken voordat ik ging slapen. Sommige lezen andere dingen, ik bladerde daar door. Terwijl ik op een doordeweekse avond bezig was naar bed te gaan, had net een uurtje online ‘autoscouten’ achter de rug, pakte ik nog eens een clubblad terwijl ik wachtte tot mijn eega zich bij me voegde. Terwijl ze dat deed zag ik een kritische blik in haar ogen toen ze mij in mijn lectuur verdiept zag.

Het gesprek wat volgde daarna was even verbazingwekkend als frustrerend.

“Is dat nou die 914 die je wil kopen?”

“Ja schat dat is een 914, die heb ik je al wel eens laten zien”

“Hmm, toen keek ik niet goed, die 914 vind ik helemaal niet mooi! Waarom koop je niet iets als wat Geert had?”

“Huh wat, euh maar, tja…”

Daar lag ik dus, maanden research, uren speurwerk, en talloze forumposts werden door één enkele opmerking de nek omgedraaid. En nu?

Veerkrachtig als ik ben, sloeg die stemming snel om naar een jubelstemming! Mijn vrouw wilde dat ik 911 ging rijden en het was niet eens mijn eigen idee! Dat opende perspectieven.

GroteFoto-LLC6PZ3J_cr
De volgende dag werd mijn zoekterm op de sites snel aangepast. Ietsje minder dan 14 is 11 natuurlijk! Naarmate de zoektocht vorderde zag ik al snel in dat ik in de impactbumpers zou moeten zoeken en dan voornamelijk de SC. Niet echt mijn voorkeur, ik zie liever de lijnen van de klassieke 911. Welke, zoals de lezer wellicht bekend, behoorlijk aan de prijs kunnen zijn!

Het was echter niet voor het eerst in de geschiedenis dat dit probleem zich voor deed. Bij de introductie van de 911 destijds had Porsche al vrij snel in de gaten dat het de 911 behoorlijk ambitieus geprijsd had ten opzichte van de voorgaande 356. Porsche heeft dat probleem opgelost in de vorm van de 912. 911 chassis en 356 blok. Een gouden greep kan wel gesteld worden. De 912 vond zeker in de ‘states’ gretig aftrek. In de eerste jaren zelfs meer dan de 911!

Porsche had de oplossing voor mij dus op een gouden blaadje gepresenteerd, het moest een 912 worden. Mooie klassieke 911 lijnen voor grofweg 914 geld. Bijkomend voordeel is dat mijn dochter mee kan in de beperkte kuipjes achterin en dat dus een weekendje weg voor papa nog leuker wordt als de ‘12’ van stal mag komen!

Intussen ben ik al weer net zoveel uren kwijt aan de zoektocht naar een 912, maar niet tevergeefs. Een enkele maal werd er bot gevangen. Wat eigenlijk wil zeggen dat iemand in staat was geweest van wat 3 – 4 jaar terug een prachtige Bahamagele 912 in topstaat was nu niet meer over te houden dan een auto waarvan zowel het blok als het chassis in verregaande staat van verloedering terecht waren gekomen. Zonde! Bahamageel is namelijk wel een prachtige kleur op de klassieke 912.

Om een lang verhaal (wat) kort(er) te maken. Er is een nieuwe kandidaat! Eerste kennismaking heeft afgelopen weekend plaats gevonden. Samen met mijn inmiddels trouwe 912 compagnon hebben we haar aan een kritische blik onderworpen en zelfs stiekem onder haar rokken getuurd. Pruisisch blauw, 69’er (de rest volgt in een mooie fotosessie). De eerste tekenen waren goed. Dat wil zeggen, uiterlijk verdient ze (deze mate van elegantie kan ik niet meer met onzijdigheid aan blijven duiden, wat min of meer een principe van me is) nog zeker wel wat liefde. Maar onder haar ietwat gehavende uiterlijk gaat ogenschijnlijk een sterk hart en een goede fysieke staat schuil, een beetje als Cameron Diaz voor haar make-up zeg maar. Zaterdag gaat ze als het goed is voor de uitgebreide medische keuring. Dat wordt spannend, temeer omdat ik het gevoel heb dat de verkoper te snel toehapte op mijn initiële bod, wat op twee manieren uitgelegd kan worden. A. Ik bood te veel, B. er is nog iets wat ‘wij’ niet weten. Hoe dan ook dat zou zich zaterdag moeten uiten bij de specialist.

To be continued!

- Naud.

GroteFoto-QWHJ3YRW_cr

12 thoughts on “Mag het ietsje minder zijn?

 1. Mattijs

  Mooi en motiverend bericht, lekker geschreven! Succes met de medische keuring. Ik ben al een paar maanden op zoek naar een TT MKI. Had er ook bijna een te pakken……en ja, aan dat “first contact” wordt natuurlijk alles gemeten….56K…Pfeilgrau…13K….still searching.

  Reply
 2. Michel fantastique

  Mooi proza! Ik kan niet wachten op het vervolg. Wat ik me dan wel afvraag is waar in de evolutie wij mannen deze flexibiliteit hebben ontwikkeld?

  Reply
 3. Rik

  ‘Flexibiliteit’ zou wel eens het positiviever klinkende broertje van ‘opportunisme’ kunnen zijn ;) Blijft een kwestie van evolutie (met dank aan onze vrouwen, ook mijn Spidertje heb ik te danken aan de daadkracht van mijn Sylvia).
  Fijn verhaal Naud! M’n eerste reaktie was dat ik een 914 eigenlijk leuker vind, je uitleg heeft echter geleid tot begrip en enthousiasme. De 912 is de enige Porker die ik ooit in mijn leven heb gereden (mooi roomwit exemplaar), was een mooi moment!

  Reply
 4. Naud

  Na heel veel tijd en heel veel moeite. Bezichtiging gedaan, (was eerder al een keer afgezegd) opnieuw afspraak gepland voor een keuring, verzet op verzoek van de verkoper. Om vandaag te horen te krijgen dat de verkoper een ‘andere’ partij heeft die geen AKK wil doen. Of ik zo effe zonder keuren 11K wil neerleggen voor een 40 jarige auto en de auto zonder verder energie in te stoppen zo mee wil nemen!
  Ja een mondelinge overeenkomst is blijkbaar niets meer waard tegenwoordig. Jammer dat er wel gesproken wordt over het feit dat de auto naar een liefhebber moet, maar als die liefhebber vervolgens handelt als een liefhebber, de verkoop ineens niet door kan gaan!
  Ik heb er goed de balen van

  Reply
 5. Michel fantastique

  Hela Naud,
  Dat hoor je veul vaker ineens een nieuwe koper, hahaha. Wedden dat je over drie weken nog eens gebeld wordt? Of het moet natuurlijk echt stinken.
  Zoals mijn grootvader altijd zei “als het riekt naar stront en het ziet eruit als stront, zal het wel stront zijn” om af te sluiten met “geen hand vol, maar een land vol”. Hou vol jongen!

  Reply
 6. Geert

  Naud, jongen, laat het even rusten, haal diep adem, denk aan iets anders en voor je het weet kruist er straks weer eentje je pad.
  Beter 11k in de hand dan een 912 met een luchtje.

  Reply
 7. Rik

  Gatverdamme! De handel in auto’s blijft iets aparts, haalt blijkbaar het slechtste in mensen boven. Blijf vertrouwen op je eigen gut-feeling!

  Reply
 8. bas

  Autohandelaren, makelaars…. meestal niet veel goeds over te melden!
  @Naud: hou vol! Jouw vier wielen komen vanzelf voorbij!!! Genoeg 912s te koop!

  Reply
 9. Naud

  Tja in alle eerlijkheid, ik zou hem nog steeds kopen. (Hij is namelijk nog steeds niet verkocht). Maar iedereen om me heen houdt me tegen omdat het onverstandig zou zijn…
  Misschien wel waar maar het was een mooie deal geweest als alles vlot verlopen was!
  het moeilijkste is om nu niet direct ‘hetzelfde’ proberen te vinden. Geduld is nou eenmaal niet mijn sterkste punt :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>