IS ER EEN DOKTER IN DE ZAAL?

Spaarkever 2x 02 s cr

Downsizen is de trend. Ook bij mij: 944, 914, 912.
Echter na mijn laatste teleurstelling is de moed me compleet in de schoenen gezonken. Zonder meteen weer direct ellenlange lappen tekst hier neer te zetten kan ik u melden dat ik een nieuw project gevonden heb.
Waarom? Om bezig te zijn deze zomer, zo simpel is het. Simpel is dan ook het credo hier.
Simpel in techniek.
Simpel in het voorkomen.
Simpel in het personaliseren.
Simpel aan te kopen.
Simpel in alles eigenlijk.
Dan blijft er eigenlijk maar één echte optie over. Voorliefde voor Porsche en boxers kan ik gewoon niet onderdrukken.
Mag ik u daarom voorstellen aan mijn '72 Spaarkevertje.
Voor nog geen 900 euro staat ze dinsdag bij me op de oprit. Even het hoofd van de 'dure' Porsches af en de handjes uit de mouwen…
Ze heeft:
Artrose, Schisis, Aderverkalking, Astma, Eksterogen, Staar en de eerste keer dat ik haar zag een ochtend humeur!
Maar ze heeft een hart van goud!
Met andere woorden. Body en chassis zijn behoorlijk rot. Motortje loopt en het interieur is behalve wat viezig nog in keurige staat.
Het doel? Voorlopig niet veel meer dan APK gekeurd krijgen. Daarna wordt het lastiger. Ik word momenteel heen en weer geslingerd tussen een rat en een resto-cal look. Tijd zal het leren!
Meer info en foto's volgen via mijn blogje!
Ter volledigheid, hiermee komt het 912 plan niet te vervallen, maar wordt het slechts uitgesteld tot ik het weer op kan- én wil pakken! Een vriend van me (en CFX member) zei terecht: "flexibiliteit en onvoorwaardelijke autoliefde, of het nu om een 914, 911, 912 of Kever gaat  - dat kenmerkt de ware carfreak!"
Daar leef ik dan maar naar!
- Naud.

16 thoughts on “IS ER EEN DOKTER IN DE ZAAL?

 1. Rik

  Hee Naud, Net als Bas ben ik ook ooit begonnen met een bug: 1200 (Mexico) Jeansbug van ’83 met een whopping 34pk en trommel-remnmetjes rondom(Ik was al wel Alfa-mad (vanaf m’n elfde levensjaar en still counting!) maar kon dat toen nog niet betalen cq. durfde het financieel niet aan).
  Echt heel veel plezier gehad van dat ding; alles aan onderhoud lekker gemakkelijk (goedkoop) en totaal betrouwbaar. In 7 jaar dagelijks transport zo’n 130.000km gereden voor (aanschafprijs min verkoopprijs fl 2.500,-). De Kever moest wijken toen mijn dochter werd geboren en ik de eerder genoemde remmetjes toch wel erg eng begon te vinden, ergo m’n tweede Alfa (ergens onderweg had ik al mijn Spider opgepikt): de wmb. inmiddels ook klassieke ‘Alfa 33 Sportwagon’ met zijn lekkere boxer, de overgang ging dus vloeiend ;)

  Reply
 2. Rik

  Maar eh…om even terug te komen op je vragen, hier mijn advies:
  - Remmerij op orde brengen (schijfremmen op de vooras)!!!!!!
  - Persoonlijk zie ik de Ratten altijd graag, maar dan wel technisch tip-top, beetje extra power & mooie wielen. Dit is mede ingegeven door het feit dat bodywork restauratie tamelijk snel in de papieren gaat lopen en het blijft dan toch……een kever. Hou dat geld in je zak voor het geval je toch nog ergens tegenaan loopt.

  Reply
 3. bas

  He Naud, interessante ontwikkelingen!! Kevers zijn gewoon leuk en in de basis hebben ze hetzelfde gevoel (de neus die erg wazig is op “hogere” (relatief dan he) snelheden) als de 911 en 912! Ik had een 1200L als eerste auto, ook met 34PS en zo betrouwbaar als wat. En met sneeuw zelfs tot een kleine drift te bewegen :-)
  - Remmerij upgraden lijkt me geen verkeerd plan, ik heb ook nog die wens alleen kost een schijfremmenset (plug&play voor 5×205 steek) erg veel geld… Ratlook ben ik persoonlijk wel een beetje klaar mee, vooral de engelsen draaien nogal door in dat opzicht.
  - Mooiste vind ik de optisch volledig origineel lijkende kevers maar technisch (en vooral motorisch) volledig up-to-date of zelfs meer dan dat.
  Ben benieuwd wat je ermee gaat doen!! Kleur: Texas Gelb?

  Reply
 4. Naud

  @ Rik: Technisch tiptop is mijn eerste insteek, de rest is window dressing :)
  En om eerlijk te zijn vind ik de originele ‘steelies’ in kleur met een mooie chromen kap ook wel wat hebben.
  @ Bas: Yep texas Gelb. Knap dat je dat ziet!

  Reply
 5. Bas

  @naud: mijn eerste kever was origineel ook texas gelb, alleen niet meer toen ik hem kocht, toen was ie……. p a a r s …… ;-)

  Reply
 6. frank

  Beste Naud, weer een adept erbij…. GJS wees mij op je nieuwe aanwinst. Wij (mijn zoon en ik) hebben er al een aantal puur voor de hobby (en een kleine extra verdienste voor mijn student zoon) opgeknapt/gerestaureerd. De eerste, een Mexico Sunny bug, niet van elkaar gehaald, maar nummer 2,3 en 4 wel. Het is even sleutelen (2 uur, als je put/brug en of takel hebt) maar het genot om daarna dingen te kunnen repareren en het gemak waarmee je dan overal bij kunt, maakt alles goed. Zeker als je hem voor eigen gebruikt gaat restaureren kan het uit, want helaas komt je altijd meer tegen dan je op het eerste gezicht ziet. Of je komt slecht gerepareerde stukken van een vorige enthousiasteling tegen. Ons devies inmiddels…beter goed of anders helemaal niet. Veel plezier en succes. Frank

  Reply
 7. Naud

  Frank, er staat een verslag van de eerste sleutelmiddag hier! (http://www.keversite.nl/forum/viewtopic.php?f=19&t=26219&start=15#p478292)
  Zoals je ziet een aantal puntjes en een aantal grote dingen, maar al met al ben ik best tevreden met de staat. Veel werk, maar veel werk betekend veel lol. Ik heb een heerlijke zondag gehad. Zo goed zelfs dat ik niet eens meer de F1 heb gekeken :)
  Misschien kun je mijn mailadres aan geert vragen. Een kenner op zijn tijd zal ik zeker nodig hebben ;)

  Reply
 8. Naud

  Mede Freax, het bloggen op mijn blogje ligt stil. Het werk echter niet. Inmiddels is het blokje weer volop levend (de verkoper heeft me opgezadeld met een 12V accu terwijl de auto 6V is. Ik verdenk hem van een bewuste swap gezien het waardeverschil). Alleen het choke-element dient nog vervangen te worden. De eerste vervanging was zo slecht dat ik die terug gestuurd heb!
  Ondertussen ben ik meer dan heftig in gevecht met de spindels en fuseekogels. De rechteronderste fusee zit zo muurvast dat ik zelfs met een (hele dure) fuseekogeltrekker er geen beweging in krijg. :(
  Links is het in principe los. De shocks braken af boven op de bevestigingsbout toen ik ze los probeerde te draaien, die zijn vervangen. Alle losse draagarmen staan in de Hammerite (geen wondermiddel, maar het is beter dan ze onbehanded terug plaatsen, en het oog wil ook wat). De stabilisatorstang heeft dezelfde behandeling ondergaan. Alle rubbers van de ophanging, fuseekogels en stabi zijn (of worden) ook vervangen.
  Kortom eigenlijk wordt de complete voortrein gereviseerd. Technisch maakt ze dus grote sprongen. Structureel nog even niet, maar met een eigen garage (jaja het gaat er echt van komen) op korte termijn stel ik dat nog even uit totdat ze body-off kan :)
  Tips over muurvaste fuseekogels los krijgen zijn zeker welkom!

  Reply
 9. bas

  Ik volgde het al een beetje door mee te lezen op keversite.nl (geen zin om me daar ook weer voor een forum aan te melden…). Goed werk, Naud!! Lekker technisch bezig!
  Ik ga volgend weekend aan de slag: grote beurt, wiellager RV en vorig jaar aangeschafte revisiecarb plaatsen en afstellen! Zin in!!

  Reply
 10. Bas

  Met een toerentalmeter of een stroboscoop die ook een toerentalfunctie heeft (rik heeft er één volgens mij).

  Reply
 11. Rik

  Heel verstandig, nu kun je ook gaan overwegen een Alfa 1.7 16v boxer achterin te hangen. Die 130pk kun je nu wel aan ;D

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>